Blog

Author: Ilpo Juvander Created: 12/20/2011 10:33 AM RssIcon
Ilpo On The Road
By Ilpo Juvander on 4/25/2012 11:05 PM
IBA Finlandin hallitus ei ole kyennyt vieläkään välittämään lopullista päätöstään minun erottamisen suhteen. Sitä tässä on odotettu, jotta päästään sitten katsomaan miten jatkkon kanssa toimitaan.

IBA Finlandin hallitus ei ole vieläkään pystynyt kumoamaan esitettyjä epäkohtia millään lailla eli senkin osalta tilanne on aivan samalla tasolla. IBA Finlandin vuosikokoushan päätti, että tämä sisäpiiritoiminta on ihan ok, hallitus sai valtuutuksen myös tulevalle vuodelle.

Odotettavissa on siis IBA Finlandin hallituksen ja sen sisäpiiriläisten osalta mielenkiintoisia ajotarkastusten tulkintoja tulevina aikoina!

Foorumeilla on keskustelut käyneet kuumana, sekä .ORG!:n että IBA Finlandin oman (!) foorumin puolella ja vahvasti värittyneenä henkilökohtaisuuksiin menevällä teemalle IBA Finlandin jäsenien toimesta (erityisesti ‘Adve/Jonkko’, ‘Hondamen’ ja ‘jiihoo’ nimerkeillä kirjoittavat). .ORG!:n puolella onneksi saatiin tuo ketju lukkoon että asiattomuuksiin yltyvä IBA Finlandin jäsenen ‘Adve/Jonkko’...
By Ilpo Juvander on 4/13/2012 7:45 AM
Pientä kertausta miten tämä minun erottamisprosessi on edennyt: 
By Ilpo Juvander on 4/12/2012 9:03 PM
Eli nyt aletaan saamaan jo perusteita miksi IBA Finlandin hallitus on minua erottamassa.

Jokainen voi käydä henkilökohtaisesti nämä asiat selvittämässä oheisen kirjallisen muistutuksen perusteella, jossa on ensimmäistä kertaa yksilöity (lähes) tarkasti mikä tähän menettelyyn on perusteena.

Olkaapa hyvä:

image

Allekirjoitusta ei kyllä ole, tiedä sitten miksikähän ei? Yleensähän nämä on sentään allekirjoitettu…

Eli kun menet antamaan palautetta, kommentoimaan toimintaa niin lopputulos on, että sinut erotetaan IBA Finland yhdistyksestä.

...
By Ilpo Juvander on 4/4/2012 7:56 AM

Paljon puhetta on ollut myös paljon, miten IBA Finlandin hallitus ei kuuntele jäsenistöä ja sieltä saatua palautetta saatikka ota tätä huomioon.

Noh, tässä yksi omakohtainen esimerkki tältä vuodelta.

By Ilpo Juvander on 4/3/2012 9:29 PM
IBA Finlandin hallituksen kokous pidettiin tänään alkaen klo 18:00 Hyvinkäällä. Kaikenkaikkiaan kokous minun osalta kesti reilu pari tuntia, hallitus jäi vielä minun lähtiessä.

Käytännössä ainoana asiana listalla oli päättää allekirjoittaneen erottamisesta yhdistyksestä, mutta hallituksen jäsenillä oli jäänyt vähän kotiläksyt tekemättä miten tämä erottaminen oikein etenee… eli yritys tässä vaiheessa kaatuu jo protokolla virheeseen.

Toinen pointti on se, että tämän hallituksen jäsenet ovat jäävejä tekemään asiasta päätöstä, koska ainoa asia minkä pystyivät tuomaan esiin oli hallitusta kohtaan esittämäni arvostelu heidän omista toimistaan. He eivät voi tehdä päätöstä asiassa jossa itse ovat osapuolena eikä kritiikki voi olla perusteena erottamiselle. Päätökset mitä hallitus tekee pitää olla sellaisia jotka kestävät päivänvalon.

...
By Ilpo Juvander on 3/31/2012 5:24 PM
Vuonna 2004 ajoin ensimmäisen SS1000 ajoni, Yamaha R1:llä. Sen jälkeen ajoja tulikin sitten 1-2 per vuosi, viime vuosina vielä tiheämpää tahtia. Ajoja olen ajanut näitä ajoja R1:llä, BMW K1200LT:llä ja BMW R1200GSA:lla, melko eri tyyppisillä vehkeillä.

Yhteensä ajoja ehti kertyä 20 hyväksyttyä, yksi Arctic Butt helmikuulta ajo jäi laatikkoon. Monen reissun yhteydessä on myös ajettu siirtymätaipaleina RP-ajojen suorituksia vastaavia pätkiä ilman tuota kuitti rumbaa.

Vuosien saatossa olen monta kaveria puhunut RP-ajoihin mukaan, monen kanssa on tullut ajettua niin Suomessa kuin ulkomaillakin ja monelle olen ollut apuna ajoja suunniteltaessa. Tälle ja ensi vuodellekin oli monta ajoa suunnitteilla, mm. Tosi Miesten Kimppa 10/10ths, SS5000 ja Nordkapp-Gibraltar 72. Näistä siis protestina IBA Finlandin hallituksen toiminalle olen jättäytynyt pois.

Tähän henkilökohtaiseen päätöksen päädyin lähinnä siksi, että todellakin ottaa kupoliin tuollainen pienessä piirissä pyöriminen mitä IBA Finlandin hallituksessa...
By Ilpo Juvander on 3/30/2012 1:47 PM

Kun IBA Finlandin hallitus on päättänyt sensuroida oman fooruminsa kirjoituksia, niin tässä alla katkelmia mistä on ollut kyse.

Tämänkin ketjun sensuroinnin lisäksi on hallitus siirtänyt julkisesti kaikkien luettavana olevista Matkakertomukset –osiosta pois otsikon “NG-72 Postludi” –ketjun jossa tätä allaolevaa asiaa varsin laveasti esiteltiin.

Jokainen voi näistä päätellä mistä on ollut kyse.


Uusia ajosääntöjä - vain hallituksen jäsenille?

By Ilpo Juvander on 3/30/2012 9:16 AM

3.4.2012 klo 18:00 alkaa IBA Finlandin hallituksen kokous KoneCranesin tiloissa Koneenkatu 8, Hyvinkää. Tällöin käsitellään esitys allekirjoittaneen erottamiseksi yhdistyksestä hallitusta arvostelevien mielipiteideni vuoksi.

Mukaan ovat tervetulleita ne yhdistyksen jäsenet, joilta näitä vinkkejä ja vihjeitä on sadellut eli aika iso joukko?

IBA Finlandin puheenjohtaja tarjoutui tuomaan kokoukseen ne ajotarkastusdokumentit joissa arvelen tapahtuneen väärinkäytöksiä. Tähän vastasin, että tuo vaan, kolmelta viimeiseltä vuodelta kaikkien hallitusten jäsenten, Janne Huhtalan ja Ilpo Tihveräisen ajodokumentit.

Tarkastellaan esimerkiksi ajonopeuksia ja miten niitä on käsitelty tässä hallituksen *lähipiirissä*.

Saapi nähdä mitä tästäkin taas tulee…

By Ilpo Juvander on 3/28/2012 9:49 AM
As it happened, last weekend made up my mind and ordered new smaller bike.

500_EXC_90_Grad827268ce4d

I have been looking this kind of bike for a while to get into even smaller roads where my BMW R1200GSA is too...
By Ilpo Juvander on 3/25/2012 1:59 PM
imageIBA Finlandilla on oma foorumi, jonka tarkoituksena on ollut olla keskustelukanava jäsenistölle:

Tämä keskustelualue toimii ensisijaisesti IBA Finland ry:n jäsenten keskinäisenä mielipiteiden ja tiedon vaihtovaihtopaikkana.

Käytännössä kuitenkin kaikki IBA Finlandin hallitusta,...
By Ilpo Juvander on 3/20/2012 1:45 AM
20 Iron Butt ajon jälkeen on aika tullut lopettaa yhteistyö IBAF:in kanssa.

Talven aikana on tihkunut erinäisistä lähteistä tietoa, että pienellä sisäpiirillä on omat säännöt ja sääntöjen tulkinnat.

IBAF toki haluaa, että perusajoja ajetaan mahdollisimman paljon ja pitää yllä illuusiota puoluettomasta tarkastustoiminnasta, mutta todellisuudessa kulissien takana tapahtuu paljon enemmän.

Osa näistä erikoistapauksista on sellaisia, joita on käsitelty vuosittain järjestetyssä ajotarkastajien koulutustapahtumassa, osaa ei edes sinne asti ole päästetty. Ja yleensä on muistettu mainita, että näistä ei puhuta tämän piirin ulkopuolella. Nyt vain edellisessä tapahtumassa tämä pääsi unohtumaan ja tiedot vuotivat julkisuuteen. Vastaavia caseja on siis lukuisia joka vuosi, parhaat näistä on tässä koulutustapahtumassa käsitelty.

Lisää tästä löytyy IBAF foorumilta.

...
By Ilpo Juvander on 2/18/2012 2:58 PM
I had already set my mind few months ago that this winter I will drive one Iron Butt ride. First trial was set for New Years Day, 1st of January 2012. Date came but at last minute I decided to cancel the ride. Reason being mainly that weather had been so poor in southern Finland that I had no time to test my gears in real winter conditions.

Lucky me, there was already group planning an Arctic Butt Experience for February, just on time before our winter holiday.

Second good thing came in January, winter arrived finally into Finland. I was able to do few test runs in -18°C as well as few longer runs as well. Some changes to equipment also was made as a result of these test runs:

Purchased Gerbing’s Heated Insoles  gerbing heated insoles...
By Ilpo Juvander on 2/16/2012 9:37 PM
Everything now ready, just getting few hours of sleep and tomorrow morning 07:00 (GMT+2) we start the Artic Butt 2012 Experience.

New goggles Weather ok, gears okWeather ok, gears ok

...
By Ilpo Juvander on 2/15/2012 8:42 AM
This years first adventure is going to be ~1000 mile (actually this is 1624 km) ride in less than 24h in a route above Polar Circle.

For the ride I will be using my BMW R1200GS Adventure with special tires with spikes.

We will start the ride around 17th of February, early in the morning from Levi and start riding across Lapland.

our planned route

Weather looks...
By Ilpo Juvander on 1/22/2012 7:24 PM
This week I was fed up waiting for fix to battery drain that was happening with my mobile phone and since people had been telling that www.cyanogenmod.com had returned their phone back to normal I decided to give it a try.

CyanogenMod - CyanogenMod Android Rom

First rooted my Android phone and then installed CyanogenMod 7.1. This version looks fancy and includes lots of cool stuff missing from stock rom. Much more customization that can be done for the phone and one important feature I missed from years of using Nokia: Profiles.

But, after playing with it I noticed couple of annoying things:

E-mails sent by our DotNetNuke were not showing up correctly. Text on those was constantly just scrolling down the screen when reading those! E-mails from Hotmail account were downloaded as plain text,...
By Ilpo Juvander on 1/14/2012 6:02 PM
As a series of post and things to clear out, collection of visa requirements for possible countries to visit from citizen of Finland point of view.

Morocco No visa required for tourist trips.

Finland has official representation in the country: http://www.finlande.ma.

Mauritania Visa is required and can be acquired through French embassy in Helsinki: http://www.ambafrance-fi.org.

Finland has no representation in the country, closest one is in Abuja, Nigeria.

Senegal No visa required for tourist trips.

Finland has no representation in the country, but embassy of Sweden in Dakar...
By Ilpo Juvander on 11/6/2011 5:42 PM
My original plan for 2012 summer was to do a short two weeks trip to Crimea, which was my target for this year as well, but missed it because I could not get into Abkhazia.

But as time goes by this evolved into a bigger trip and now target is to do a tour to Africa.

So theme for summer 2012 is Africa! And as usual, this will be a trip with my BMW R1200GS Adventure.

And not to make this too easy and comfortable, I will go via Nordkapp and then do an Iron Butt Ride Nordkapp-Gibraltar 72 on the way down. This means driving from Nordkapp to Gibraltar in 72 hours and in kilometers ~5550 km.

So before reaching...
By Ilpo Juvander on 11/6/2011 11:14 AM
This is from Georgia.
By Ilpo Juvander on 8/9/2011 12:16 AM
Already last year I was driving with AutoTune on my bike, but it was only with single O2 sensor. After dyno runs I took my bike last year maps looked like this.

During the last winter I decided to upgrade it to have two O2 sensors, one for each cylinder.

Both cylinders originally received same map and also compared to last year I also changed air/fuel mixture a bit.

On the way to Turkey we were two bikes, mine is 2009 and other one was 2007 GSA with slip-on installed with KAT removed (I have also Akrapovic 2-1-2 full racing exhaust + K&N air filter). When comparing fuel consumption there was very little difference, depending on the road some ½-1 liters for each 500 km so nothing.

Now after...
By Ilpo Juvander on 7/26/2011 10:36 PM
Easy day ahead as I was already in St. Petersburg, some 412 km from home!

Last night had been really hot, hotel did not have any air-conditioning and I had to sleep window open to get some sort of cooling.

Had good breakfast, no hurry anywhere and started packing again.

002

004

...
By Ilpo Juvander on 7/26/2011 1:36 AM
Day started early again, could not really sleep that long. Had to still wait until 08:00 to get breakfast in the nearby cafeteria.

Morning had started with rain so after breakfast needed to get some gore-tex under my trousers and jacket. It was pretty cold as well so CoolMax underwear changed to warming one. Welcome to north!

IMG_2646

IMG_2645

...
By Ilpo Juvander on 7/25/2011 1:18 AM
Early wake up again and to the breakfast. Once I was packing the bike I started paying closer attention to what was parked next to it.

IMG_2637

IMG_2638

It turned out that there was a group of policemen from Hungary going into this Police Stellar Run held in...
By Ilpo Juvander on 7/24/2011 1:25 AM
Days are starting to look alike… wakeup early, breakfast (if any), packing and engine started for a new day.

Breakfast was excellent on this Bucharest hotel, first time after leaving Belek to get eggs & bacon as well.

IMG_2630

IMG_2631

...
By Ilpo Juvander on 7/23/2011 8:53 AM
Day started early again, quick packing and as I was totally full from yesterdays late dinner, no breakfast at the hotel.

When checking out there started this man at the reception mumbling something and once I got paid, he started dragging me out to the bike and with the bike forward.

Then it hit me: They had been during the night watching the bike that it was so dirty, that it needed a wash! There was other man outside washing cars so he took me there with the bike and immediately he started getting the insects out (there was plenty of those from last evenings ride!).

Bike did not come totally clean, but better as all the mud went pretty much away so now it is better looking when coming back to Europe.

After wash, refuel and 1L of juice down the throat as breakfast.

IMG_2628

...
By Ilpo Juvander on 7/22/2011 12:15 AM
This would be the day that I would enter Abkhazia!

Could not sleep well, room was all too hot and no cooling on it. It had a fan, but did not really work and yes, I did try that.

07:00 I had bike packed again and started driving towards Ingus River Abkhazian border crossing.

On the way stopped on one mini market to buy more water as I still had some Georgian money and continued.

Georgian side of the border, no issues either. They did a bit wonder what am I again doing in there, but no real issues with it.

Abkhazian side, language border was there again. Same man that yesterday denied access looked at me and the papers and pointed at me and Sukhumi direction and then he pointed the bike and crossed his hands. Couple of these made it quite clear that I could enter, but bike not!

Very interesting.

As it was very early, I just gave up and decided to go back to wait for 1½ so that Abkhazian Foreign Ministry opens so that I can give them a call and ask what this now is.

...
By Ilpo Juvander on 7/21/2011 12:53 AM
Finally got to sleep, no noise coming from neighbors and air-conditioning was making sure that temperature was ok whole night.

Yesterday I was a bit wondering about this Yevlakh or Azerbaijan way of drinking beer: together with beer they took cheese, some sort of smoked cheese, quite salty but good. Had a hard time to keep beer level to two only…

So, wakeup again 6:30 local time, breakfast at 07:00 and then starts packing again and bike started ~7:40.

Note where the bike was parked for the night! Those were the ones they were using last evening…

IMG_2608

During the night I had made decision not to go to Baku, although...
By Ilpo Juvander on 7/20/2011 1:33 AM
Night was quite restless on this B&B in Dilizhan, there were lots of people still up until 1 am and noise was accordingly… Could not sleep and next driving day was already running through my head. It seems to be an issue now to get into sleeping mode from driving mode, no way to get speed stopped on me!

At 6:30 alarm went off and I started packing and carrying stuff to the bike. I also noticed that it was raining quite heavily and thought I take rain gears and put them on when leaving.

Breakfast was all ok, some sausage, fried egg, bread & usual stuff.

During breakfast it looked like rain had stopped, I decided to put rain gears still on, just in case.

Well, did not take long after I left when sun was shining again from blue sky, so first stop was just after few kilometers.

IMG_2589

...
By Ilpo Juvander on 7/19/2011 6:36 AM

Jee, it is raining! Start of Todays journey in hour or so once I get breakfast which was agreed 7...

19.7.2011 4:36:37


By Ilpo Juvander on 7/18/2011 10:38 PM
This day started with alarm ringing at 6:00. Yesterday evening I was way too tired so started writing yesterday blog post in the morning…

At 7:00 everything was packed and I was about to do checkout from the hotel. Had to wake up the receptionist, he was coming for the payment in his panties… I believe I was the only guest in the hotel… I guess no breakfast for this morning as cook was not there…

Got paid and started packing the bike when it started raining. While I took the rain gear out and was about the receptionist came as well and started dragging me straight to the kitchen. He offered me tea with lots of honey and break also served together with honey! Ok, got breakfast after all… While eating all this, rain had stopped so packed rain gear in again and left the hotel.

When driving out from Akhalkalaki I looked at gas station that they had Visa and MasterCard logos on them. Drove into one of them and started asking how about getting tank full with Visa, but answer was not with my Visa!...
By Ilpo Juvander on 7/18/2011 7:01 PM

After hard day riding some 500 km arrived at Dilizhan and got to hotel - which does not have Wi-fi...

18.7.2011 17:01:46


By Ilpo Juvander on 7/18/2011 1:19 AM
Day started at 6:00 – or actually a bit earlier as could not sleep that well… still yesterdays driving was still a bit too high in my mind… Quick breakfast, getting bikes out from garage to the front of the hotel, packing and everything was ready again.

IMG_2547

IMG_2548

...